top of page
Sefcsik Benedek

A luxus világa: egy alternatív befektetési piac felemelkedése



A luxus nem egy egzakt fogalom, ami megnehezíti a definiálását attól függően, hogy kinek a szemszögéből nézzük. Mást jelent a luxus egy mélyszegénységben élő libériai családnak és mást jelent Bill Gatesnek. A szó hallatán az emberek többségének álmai villája, vagy egy magángép, esetleg egy gyémántkarkötő ugrik be és még folytathatnám ezt a felsorolást. Amire viszonylag kevesen gondolnak, amikor meghallják ezt a szót, az a befektetés. Márpedig a luxuscikkek piaca egy igen jelentős alternatív befektetési lehetőségnek tekinthető, akár önállóan, akár a portfólióink részeként.


Luxuscikkek, mint befektetési eszközök


Kezdjük az elején, hiszen ezek a befektetések nem a 21. század növekvő piacának újdonságai, már évszázadok óta jelen vannak. Akkor minek köszönhető, hogy viszonylag keveset hallunk róluk és a gazdasági lapok is csak szökőévente írnak cikket a témában? Nos, a válasz egyszerű, nagyon sokáig csak egy bizonyos réteg számára voltak befektetésként értelmezhetőek ezek a termékek. Ennek az egyik legjelentősebb oka a tőkeigényesség. Lássuk, hogy mik is ezek az eszközök!

Hagyományosan ide tartoznak a festmények, műalkotások, klasszikus autók, táskák, órák, sőt még a borok és whiskey-k is. Egy hétköznapi ember ritkán rendelkezik olyan mértékű likviditással és kapcsolati hálóval, hogy vehessen magának egy 1955-ös Porsche 356 Speedster-t. Aki viszont ezt megengedhette az bizony elég jól járt. Ennek az autónak az elmúlt 20 évben, több mint 575%-kal növekedett az értéke. Ezzel szemben az S&P500 (az egyik legjelentősebb amerikai tőzsdeindex) 310%-os hozamot generált, ugyanezen időszak alatt.


Forrás: Rally RD, Az 1955-ös Porsche Speedster eladási árának változása 2002 óta

Ha rövidebb időtávot vizsgálunk, akkor a svájci Patek Philippe órák bizonyultak kifejezetten jó üzletnek, az elmúlt időszak évesített hozama meghaladta a 26%-ot. A témával és az utóbbi évek kirobbanó órapiacával egy másik cikkünk részletesen foglalkozik.


Forrás: WatchCharts, Patek Philippe órák árváltozása

Fontos tisztázni, hogy nem minden luxustermék alkalmas befektetésre, és ahogyan a részvényeknél, itt is komoly kockázattokkal kell szembenézni. Mivel az a célunk a befektetéssel, hogy annak értéke növekedjen a jövőben, így meg kell vizsgálnunk, hogy milyen tényezők hatnak az árra. Ilyenek lehetnek a cég története, hogy mit képvisel az adott termék, az anyagfelhasználás, a tulajdonosi kör. Ezeket a termékeket gyakran kapcsoljuk össze a biztonsággal, értékállósággal és exkluzivitással. Az utóbbi két szempont nagy szerepet játszik abban, hogy miért is lehet jó egy befektetés, hiszen a kínálat korlátozott, a kereslet viszont egyre magasabb. A kereslet emelkedésében nagy szerepe van az ázsiai fogyasztók megjelenésének az elmúlt időszakban, akik a piac közel 40%- át teszik ki.


Forrás: Statista, A luxuscikkek régiónk szerinti megoszlása


A kereslet-kínálat törvénye alapján, az egyre növekvő kereslet (ideális esetben) az árak növekedésével jár együtt. Továbbá, ezek a termékek kevésbé vannak kitéve a gazdasági visszaeséseknek, mivel a vásárlói réteget a gazdag elit biztosítja, akiket egy gazdasági lassulás kevésbé érint.


Új trend a láthatáron

Mit tehet az, aki diverzifikálni szeretné a portfolióját luxus eszközökkel? Ugyan a tőkeigényesség, mint korlátozó tényező, még mindig nem került feloldásra, lássuk mit tehetünk ellene. A pandémia hatására rengetegen kényszerültek arra, hogy otthonuk „fogságában” töltsék az idejükek, így lecsökkent a fogyasztás, hiszen számos törvény korlátozta az állampolgárok szórakozási lehetőségeit. Ennek, illetve a különböző állami támogatásoknak köszönhetően (elsősorban USA-ban) megnövekedett a lakossági megtakarítás. Ennek a pénznek egy része a befektetési piacokra ömlött, és ekkor kaptak nagyobb figyelmet az alternatív eszközosztályok is. A luxuscikkek piaca, ahogy korábban említettem biztonságot jelenthetnek az emberek számára kiszámíthatatlan időkben. Visszatérve az eredeti kérdésre, a tőkeigényesség korlátját a fractional ownership (magyarul: résztulajdonlás) rendszerével sikerült áthidalni.


Forrás: Statista, A különböző luxustermékek betételei és előrejelzés


Mi is az a fractional ownership?


A résztulajdonlás szintén nem egy teljesen új koncepció, korábban főleg a magángépeknél, illetve az ingatlanoknál jelent meg. Olyan eszközöknél használták ezt a fajta tulajdonjogot, amelyek egyrészt magas áron voltak csak beszerezhetőek, illetve a fenntartási költségeik is magasak. Erre jó példa egy magángép, ahol a repülőn kívül még fizetni kell a tárolásért, a biztosításért, a pilótákért és légiutas-kísérőkért is. A koncepció lényege, hogy az adott tárgy több ember tulajdonában van, és így a költségek, illetve a haszon is arányosan oszlik meg. Az utóbbi években ez a szemlélet került át a luxuscikkek piacára, így megnyitva a kaput a kisbefektetők számára is, akik már jelentős tőkeállomány nélkül fektethetnek ilyen eszközökbe. A fractional ownership-pel foglalkozó befektetések egyik úttörője a Rally Rd., de rajtuk kívül még számos másik cég is foglalkozik hasonló tevékenységgel. Ezen az oldalon számos luxuskategória közül választhatunk, ahova a pénzünket elhelyezhetjük.


Egy darabka luxus?


Nézzük meg, hogyan tudunk résztulajdonosai lenni egy Lamborghininek, vagy éppen egy Hermés táskának. Hasonlóan a tőzsdékhez, itt is egy részvény tulajdonosai leszünk, csak itt nem egy vállalat résztulajdonát, hanem egy fizikai tárgy egy részét mondhatjuk magunkénak. A Rally Rd-hez hasonló vállalatok először megvásárolják az eszközt, amit egy külön, erre fenntartott raktárhelységben őriznek, majd ezt X darab részre osztják, és ezt egy kibocsátott névértéken értékesítik (, a névérték és a részvények számának szorzata megadja az eszköz értékét). Az összes részvény értékítése után vevőt keresnek az adott eszköznek. A beérkező ajánlatokról a befektetők tudnak döntést hozni, és amennyiben elfogadják a kínált árat, azt a részvények arányában szétosztják.

Viszont nem ez az egyetlen lehetőség, hogy profitot tudjunk realizálni a befektetésünkön. Ameddig nem érkezik vevő az adott termékre, hasonlóan a részvénypiacokhoz itt is lehet a részvényekkel kereskedni. A részvényünknél meg tudunk határozni egy eladási (bid) árat, amit egy algoritmus összepárosít egy vételi (ask) árral. Amennyiben talál egy számunkra kedvező vételi árat, abban az esetben végbe megy az üzlet. Az ilyen eszközök egyik hátránya a részvényekhez képest a kisebb volumenű kereskedés, a piac illikvid. Abban az esetben, ha gyorsan szeretnénk megválni a tulajdonjogunktól, nem biztos, hogy a másik oldalon lesz valaki, aki ezt meg szeretné vásárolni, így könnyen beragadhatunk 1-1 eszközbe.


Összegezve a témát, a luxuscikkek piaca egy igen érdekes és izgalmas alternatív befektetési terület, ami rendkívül szerteágazó lehetőségeket biztosít a kereskedőknek. Az egyes luxuscikkeket érintő aktualitásokról és trendekről, külön-külön cikkeket lehetne írni, éppen ezért fontos észben tartani, hogy átfogóbb tudás nélkül itt sem érdemes az ingyen pénz reményében próbálkozni.


Sefcsik Benendek


A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik, ezért a cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.


Comments


bottom of page